Stillhetsmeditation på torsdagskvällar
På torsdagskvällar, kl. 19.00-21.00, erbjuds stillhetsmeditation för alla intresserade. Vårterminen 2018 startar 1 februari.
Stillhetsmeditationen inspireras främst av ett buddhistiskt perspektiv. Detta perspektiv står grundläggande för att alla varelser hör samman och att vi via meditationen kan återföras till denna erfarenhet: (kunskapen om) vår ”sanna natur”. Vi kan ofta uppleva en isolering och separation från världen samt från andra varelser. Men den erfarenheten är inte den djupaste sanningen om oss (även om det är sant att det känns så, och den känslan är viktig att få känna och även att få dela). En annan viktig del inom det buddhistiska perspektivet är insikten om livets föränderlighet – t ex kroppen(s) som möter åldrande, sjukdom och död – och hur vi kan hantera denna sårbarhet men samtidiga potential.
Vi vill också poängtera att alla är välkomna att meditera oavsett trosinriktning och livsåskådning. Man behöver inte vara andligt intresserad för att delta – utan det viktigaste är att ha en ”beginner’s mind” (som det kallas inom zentraditionen), vilket innebär att vara öppen samt nyfiken och göra vår alldeles egna erfarenhet på kudden (eller pallen, stolen etc)!
Kvällarna ser ut ungefär såhär: Det är viktigt att komma i tid, då porten låses vid sju (pga. krav från hyreshuset). Kuddar, stolar, meditationspallar och filtar finns på plats, och efter att vi har samlats så tar var och en vad den behöver för sin meditation. Vi sitter i ca tjugofem minuter, därefter har vi en kort gående meditation, varefter vi sitter i ca tjugofem minuter till. Ibland guidas meditationen och ibland sitter vi i tystnad. Om någon är ny, eller känner sig ny, vad gäller meditation så har vi ett inledande samtal innan meditationen börjar. Vi pratar lite kort om vilka hinder som vanligtvis visar sig i början och ledarna ger förslag på hur man kan komma djupare in i meditationen.
Efter meditationen så bjuds det på thé och frukt och så har vi ”sharing” – en stund där de som önskar kan dela med sig av vad som känns angeläget, gällande meditationspraktiken eller livet generellt (och man kan även bara sitta med och lyssna). Riktlinjen är att vara så ärlig, öppen och respektfull som möjligt mot oss själva och varandra, och att vi inte delar vidare det som sägs under denna stund till andra. Mellan meditationen och sharingstunden undviker vi, så gott det går, att småprata för att hålla vårt fokus på vår inre process.
En del kvällar kommer även andra aktiviteter – så som ”inquiry”; gemensam dialog kring existentiella frågor, lyssnande på dharmatal; (oftast inspelad) undervisning av meditationslärare – att förekomma.